Assessing Education At Multiple: Levels Of The Education System - Ahmad, Halim (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2000)
Keefisienan sistem pendidikan menjadi tumpuan dalam perancangan pembangunan negara kerana pendidikan bertindak sebagai pembangunan pembangunan lestari. Tumpuan kepada keefisienan didorong oleh keperluan pembangunan pendidikan dan sumber tenaga manusia merupakan sektor yang memerlukan sumbangan kewangan kerajaan terbanyak.