The Understanding And Implementation of Values Education: Perceptions of Student Teachers - Jusoh, Ismail; Ismail, Zurida (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1994)
Satu kajian telah dijalankan untuk menentukan kefahaman dan perlaksanaan penerapan nilai di kalangan guru-guru pelatih. Tujuh belas soalan dikemukakan kepada pelatih untuk mendapatkan maklumat tentang kefahaman mereka mengenai nilai-nilai murni. Selanjutnya sembilan soalan ditanyakan kepada pelatih untuk mengetahui amalan penerapan nilai dalam pengajaran yang mereka lakukan semasa latihan mengajar. Hasil kajian menunjukkan bahawa terdapat perbedaan pendapat tentang nilai-nilai mumi serta amalan penerapan nilai mumi di kalangan pelatih. Perbedaan tersebutjuga dikesan setelah dibuat perbandingan dari segi jantina, bangsa dan kepercayaan (agama)