National Language Policy : The Tanzanian Experience - Kassim, Mustapa (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1991)
Hampir semua negara bekas tanah jajahan di negara dunia ketiga mengalami masalah besar berkaitan dengan perancangan bahasa dalam perkembangan masyarakat yang berbilang kaum. Artikel ini membicarakan pengalaman Tanzania, sebuah negara bekas tanah jajahan lnggeris dan masyarakatnya bersifat majmuk, dalam proses perancangan dasar bahasa dan pemilihan bahasa Swahili sebagai bahasa Kebangsaan dan bahasa pengantar dalam perkembangan pendidikan, serta kedudukan bahasa lnggeris dalam tahun-tahun 1980an