A Comparison of the Self-Concept, Locus of Control and Anxiety of A Group of Drug - using and Non-drug using Secondary School in Penang. - Ismail , Maznah; Choo, P.F (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1989)
Rencana ini melaporkan kajian tentang beberapa ciri psikologi pelajar-pelajar sekolah menengah yang terlibat dan yang tidak terlibat dengan penggunaan dadah. Ciri-ciri yang diberi tumpuan adalah dari segi konsep kendiri, lokus kuasa dan tahap kebimbangan mereka. Seramai 1178 orang pelajar sekolah menengah atas di Pulau Pinang dijadi sebagai sampel kajian. Pelajar-pelajar ini dikumpulkan ke dalam tiga kumpulan berdasarkan jawapan mereka terhadap corak penggunaan dadah. Kumpulankumpulan ini terdiri daripada: kumpulan bukan pengguna; kumpulan pengguna dadah Jembut dan kumpulan pengguna dadah keras