Bahasa Malaysia Usage Among Form Four Pupils in The High School, Bukit Mertajam - A Sociolinguistic Survey - R.D. Naidu, R.D. Naidu (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1983)
Kajian ini bertujuan mendapatkan maklumat mengenai penggunaan Bahasa Malaysia oleh pelajar-pelajar tingkatan empat, Sekolah Menengah Tinggi, Bukit Mertajam, serta meneliti keberkesanan pengajaran bahasa itu dan cadangan-cadangan mengatasinya. Hasilnya telah. menunjukkan iaitu pelajar-pelajar tersebut menyedari perlu dan mustahaknya Bahasa Malaysia sebagai bahasa pembelajaran dan pengetahuan, juga sebagai bahasa perantaraan untuk semua kaum di negara ini. Walaubagaimanapun adalah didapati penggunaan Bahasa Malaysia yang .standard' hanya di dalam pembelajaran di kelas-kelas sahaja. Bahasa Malaysia dialek utara digunalan sepenuhnya iama ada di rumah atau pun di dalam perbualan harian.