The Integration Method in School Curriculum Design - T. Chelliah, T. Chelliah (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 1981)
Oleh kerana bidang dan sifat sesuatu subiek mengalami perubahan revolusionari akibat dari kemajuan yang dicapai dalam penyelidikan atau akibat dari penemuan hubungan-hubungan baru antara bidang-bidang dalam berbagai disiplin. strategi-strategi baru mestilah diadakan untuk menyerapkan bidang-bidang pengetahuan baru ini ke dalam kurikulum .Salah satu dari teknik.teknik yang paling popular yang digunakan bagi tuiuan ini adalah kaedah integrasi (penggabungan).