Program belajar melalui lawatan ke USM 2017 - CETREE, Pusat Pendidikan dan Latihan Tenaga Boleh Baharu, Kecekapan Tenaga dan Teknologi Hijau (2017)
Encik Mohd Yusof Abdullah selaku ketua delegasi lawatan daripada SMK Tun Sardon dalam ucapan aluan berkata, “ lawatan ini bertujuan memberi pendedahan dan pengetahuan kepada pelajarpelajar tentang pusat kecemerlangan negara CETREE, serta memberi peluang kepada pelajarpelajar untuk merasai suasana sebagai pelajar kampus di USM ”. Menurut beliau lagi, lawatan BELA USM ke CETREE adalah hasil daripada sumbangan dan cetusan idea bekas para pelajar sekolah tersebut yang kini sedang melanjutkan pelajaran dalam Ijazah Sarjana Muda Ilmu Pendidikan di USM. Aktiviti yang dijalankan semasa lawatan tersebut ialah, ucapan aluan terima kasih daripada Encik Mohd. Yusof Abdullah, ketua delegasi lawatan daripada SMK Tun Sardon, taklimat dan ceramah berkaitan CETREE oleh Profesor Madya Dr. Hashimah Mohd Yunus, sebagai Timbalan Pengarah CETREE, ucapan penutupan terima kasih oleh Mohd Hishamudin Mohd Tahir, wakil pelajar Pra Universiti SMK Tun Sardon, sesi bergambar dan diakhiri dengan lawatan ke Unit Pameran Bergerak CETREE.