Perutusan Naib Canselor 2016 - Osman, Omar (2016)
APEX 2020 melambangkan perancangan strategi USM yang memberi nafas baharu kepada Program Pemacuan untuk Kecemerlangan (APEX) dengan kerangka hala tujunya untuk merealisasikan cita-cita dan citra sebuah Universiti Global (UG) yang selari dengan keperluan dan hala tuju negara dan sektor pendidikan tinggi yang berhasrat menjadikan universiti Malaysia terkemuka di dalam dunia seluruhnya.