Evaluation Of Ovicidal And Larvicidal Effects Of Plant Extracts From Family Anacardiaceae Against Aedes Aegypti And Aedes Albopictus (Diptera: Culicidae). - Yousaf , Ali (2016)
Fitokimia telah mendapat lebih tumpuan dalam program kawalan nyamuk sebagai pengganti kepada racun perosak sintetik pada masa ini. Objektif kajian ini adalah untuk meneroka kesan-kesan daripada Anacardium occidentale, Gluta renghas, Mangifera indica dan Melanochyla fasciculiflora dari keluarga Anacardiaceae terhadap vektor denggi; Aedes aegypti dan Ae. Albopictus di peringkat ovicidal serta larvicidal masing-masing dan juga perbandingan biologi progeni mereka. Vektor denggi dari strain makmal serta lapangan didedahkan dengan ekstrak metanol dari bahagian batang dan daun. Tangkai dari Gl. renghas menunjukan nilai LC95 paling rendah untuk kedua-dua strain makmal dan lapangan nyamuk Aedes diikuti oleh Mn. indica, Ml. fasciculiflora dan An. occidentale. Gluta renghas dan Mn. indica telah dipilih untuk penilaian lapangan sebagai perbandingan untuk Abate dan kumpulan kawalan. Ekstrak stem Gl. renghas adalah berkesan mengurangkan jumlah telur untuk vektor denggi dalam keadaan kering berteduh. Sebaliknya, ekstrak stem dari Mn. indica adalah lebih baik dalam keadaan kering dengan tidak berteduh dalam kawalan jumlah telur vektor denggi. Ekstrak daun dari Gl. renghas telah mempamerkan kadar hayat yang paling kurang terhadap nyamuk dewasa untuk kedua-dua musim (33.5%).