Tekanan Kerja Dalam Kalangan Kakitangan Di Jabatan Belia Dan Sukan Negeri Pulau Pinang - Nadarajan, Vijayan Kumar (2016)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji faktor-faktor tekanan kerja dalam kalangan kakitangan di Jabatan Belia dan Sukan Negeri Pulau Pinang (JBSNPP). Subjek kajian terdiri daripada kakitangan di JBSNPP. Jumlah sampel kajian ialah 52 orang. Kajian ini dijalankan dengan menggunakan borang soal selidik. Kajian ini cuba melihat tahap tekanan kerja kakitangan di JBSNPP. Kemudian faktor-faktor penentu kepada tekanan kerja telah dikaji untuk melihat sama ada faktor-faktor demografi mempengaruhi tekanan kerja dan komitmen organisasi. Hasil kajian menunjukkan bahawa tekanan kerja yang dihadapi oleh kakitangan di JBSNPP berada pada tahap yang tinggi. Komitmen organisasi juga berada pada tahap yang tinggi. Dari segi gender, kajian mendapati tidak ada perbezaan signifikan dari segi tekanan yang dihadapi oleh lelaki dan perempuan. Begitu juga tentang tahap komitmen organisasi, perbezaan gender tidak mempunyai pengaruh yang signifikan ke atas tahap komitmen responden.