Examination Of Report-Derived Perception (RDP) On Corporate Social Responsibility (CSR) Disclosure In The Oil And Gas Industry In Malaysia - Saad, Suriati (2016)
Peningkatan perhatian terhadap Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) dalam operasi perniagaan menunjukkan bahawa masyarakat kini menuntut perbadanan mengamalkannya kewajipan moral. Selari minat yang semakin meningkat, laporan tahunan berkaitan inisiatif CSR juga telah diberi keutamaan walaupun melaporkan CSR masih diklasifikasikan sebagai tindakan sukarela. Laporan CSR telah menjadi rutin kebanyakan organisasi di setiap industri termasuk minyak dan gas. Kajian ini bertujuan untuk menganalisis apa yang termasyhur dari pendedahan laporan CSR. Persepsi laporan yang diperolehi boleh membantu organisasi untuk merancang agenda komunikasi CSR perlu dilaporkan untuk mendapatkan persepsi yang baik dari pembacaan laporan. Kajian ini memberi tumpuan kepada laporan CSR oleh organisasi yang beroperasi dalam industri minyak dan gas di Malaysia dengan memberi tumpuan kepada organisasi yang menyediakan keperluan pengguna isi rumah. Analisis data telah dilakukan dengan menggunakan pendekatan interpretasi dengan kaedah analisis kandungan. Dapatan kajian menunjukkan organisasi dilihat sebagai bertanggungjawab apabila agenda laporan itu melaporkan apa yang organisasi boleh dan telah lakukan kepada masyarakat dan alam sekitar.