Synthesis And Characterisation Of Silver Nanoparticles Derived From Pleurotus sajor caju And Its Biological Activity On Candida albicans - Musa, Siti Fadhilah (2016)

(untitled)
Nanopartikel perak (NP) telah dikaji secara meluas kerana keupayaannya sebagai anti-kulat dan anti-bakteria. Kaedah hijau untuk menghasilkan NP telah digunakan secara intensif kerana proses penghasilannya yang mesra persekitaran serta tidak menggunakan agen penurun yang toksik. C. albicans merupakan salah satu kulat yang boleh direncatkan pertumbuhannya oleh NP. C. albicans menjadi virulen kerana ia mempunyai keupayaan metabolik untuk hidup dalam kondisi pertumbuhan yang berbagai. C. albicans mempunyai kebolehan untuk hidup dalam kondisi ketiadaan atau kepekatan glukosa yang rendah. Bagi memastikan kelangsungan hidup, ia perlu meggunakan sumber karbon yang tidak fermentasi seperti asid laktik dan diproses melalui kitaran glioksilat manakala isositrat liase (CaICL1) merupakan gen yang terlibat dalam kitaran tersebut. Namun demikian, gen ini merupakan salah satu penyumbang kepada bahayanya C. albicans. Oleh itu, dalam kajian ini, NP yang terhasil dengan menggunakan ekstrak Pleurotus sajor caju atau dikenali sebagai cendawan tiram kelabu telah dikenalpasti setelah penukaran warna daripada kuning pucat ke oren kemerahan selepas 72 jam inkubasi.