Nesting Ecology Of The Green Turtle, Chelonia Mydas And Hawksbill Turtle, Eretmochelys Imbricata On The West Coast Of Peninsular Malaysia - Mohd Salleh, Sarahaizad (2016)
Kedudukan geografi Pulau Pinang dan Melaka yang terletak di pantai barat Semenanjung Malaysia, merupakan lokasi penting untuk pendaratan penyu. Kajian telah dijalankan di kedua-dua lokasi ini, dan data taburan sarang penyu agar, Chelonia mydas di Pulau Pinang (dari tahun 2010 hingga 2014) dan penyu karah, Eretmochelys imbricata di Melaka (dari tahun 2013 hingga 2014) dibekalkan oleh Jabatan Perikanan Malaysia dengan kebenaran pihak Jabatan untuk menerbitkan keputusan kajian. Objektif kajian ini bertujuan untuk menentukan musim bersarang penyu agar di Pulau Pinang, menentukan kecenderungan pilihan ruang-masa (spatiotemporal) bagi sarang penyu karah di Melaka, menentukan tapak pemilihan sarang bagi penyu agar di Pulau Pinang, dan menentukan kajian keberjayaaan penetasan menggunakan Kaedah Rekaan Pecahan Telur. Jumlah sebanyak 265 sarang penyu agar telah dikenalpasti terdapat di Pulau Pinang dalam tempoh lima tahun (2010-2014). Jumlah sarang tertinggi dikenalpasti tertumpu di Kerachut, dan jumlah sarang kedua tertinggi dikenalpasti di Teluk Kampi, diikuti oleh Teluk Aling, Teluk Duyung, dan Pasir Pandak.