Konsep Pengurusan Kepadatan Manusia Berteraskan Islam: Kajian Kes Konsep Pengurusan Kepadatan Jemaah Haji Lembaga Tabung Haji Di Mekah - Kamaruding, Musmuliadi (2016)
Kepadatan manusia khususnya yang berlaku pada musim haji di Mekah berkaitan dengan Islam dan melibatkan orang-orang Islam. Secara logiknya, konsep pengurusan yang sesuai digunakan ialah konsep pengurusan berteraskan Islam. Walaupun begitu, masih belum ada lagi cadangan yang diberikan berasaskan konsep pengurusan berteraskan Islam. Pada masa ini, cadangan-cadangan pengurusan yang telah diberikan kesemuanya bercirikan pengurusan lazim. Ia tidak sesuai digunakan untuk mengurus kepadatan manusia yang berlaku di Mekah kerana sesuatu yang mempunyai unsur Islam tidak menjadi munasabah jika ia diurus dengan cara yang bukan Islamik. Begitulah juga dengan konsep pengurusan kepadatan jemaah haji (PKJH) Lembaga Tabung Haji (TH) di Mekah. TH merupakan salah sebuah institusi pembangunan berteraskan Islam. Sewajarnya, konsep pengurusan yang digunakan juga hendaklah berasaskan konsep pengurusan berteraskan Islam. Persoalannya, bagaimanakah konsep PKJH TH di Mekah?