The Development Of Reading Modules And Usage Of Reading Strategies In Esl Classroom - Javed, Muhammad (2016)
Kajian ini memberi tumpuan kepada pembangunan modul pemahaman bacaan untuk guru Bahasa Inggeris sekolah menengah bagi membantu pemahaman bacaan di kalangan murid sekolah menengah dalam Malaysia. Strategi kefahaman bacaan yang digunakan oleh guru Bahasa Inggeris untuk mengajar literal, pengolahan semula dan soalan kefahaman inferensi dengan menggunakan modul bacaan yang dibangunkan oleh penyelidik juga telah dikenalpasti. Satu set modul pemahaman bacaan telah dibangunkan dan setiap modul dibahagikan kepada tiga bahagian seperti Bahagian A (pemahaman ‘literal’), Bahagian B (pemahaman ‘pengolahan semula’) dan Bahagian C (pemahaman ‘inferensi’). Setiap bahagian modul mengandungi 5 teks pelbagai genre dan tema yang telah dipilih dan diadaptasi daripada pelbagai sumber sahih. Tahap kesukaran dan panjang teks meningkat secara beransur-ansur daripada modul 1 ke modul 6 sejajar dengan keupayaan membaca murid (aras 1 hingga aras 6). Di samping itu, lima soalan pemahaman telah dibina bagi setiap teks dalam setiap modul bacaan. Data kualitatif dikumpulkan menggunakan pemerhatian yang melibatkan 12 guru Bahasa Inggeris sekolah menengah dan 240 murid Tingkatan Empat yang telah dipilih melalui persampelan purposive daripada dua sekolah menengah di Pulau Pinang, Malaysia.