Amalan Taksiran Zakat Pertanian Dalam Kalangan Usahawan Padi Di Kawasan Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (Kada), Kelantan - Abu Bakar, Mohd Rizal (2016)
Di Malaysia hanya hasil tanaman padi diwajibkan zakat. Menurut Manual Pengurusan Pengiraan Zakat yang diterbitkan oleh Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (JAWHAR), zakat padi dikenakan pada kadar sepuluh peratus daripada hasil bersih apabila cukup nisab iaitu lima awsuq. Kaedah taksiran zakat padi berdasarkan hasil kasar dikatakan tidak menjamin keadilan sosial dalam kalangan usahawan padi kerana kos yang tinggi diperlukan bagi penanaman padi secara komersial. Situasi di Kelantan, Mesyuarat Jemaah Ulama’ Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) memutuskan zakat padi yang diusahakan oleh agensi kerajaan secara estet ditaksir berasaskan hasil bersih setelah ditolak semua kos tanaman yang terlibat. Sebaliknya zakat padi yang diusahakan secara individu ditaksir berasaskan hasil kasar tanpa ditolak kos tanaman. Mengapakah berlakunya perbezaan tersebut? Oleh itu, kajian ini secara khususnya mempunyai tiga objektif. Pertama; mengenal pasti dan menganalisis kaedah taksiran zakat padi yang diamalkan oleh semua negeri di Malaysia. Kedua; menganalisis kaedah taksiran zakat padi dalam kalangan usahawan padi di kawasan Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (KADA) terhadap kos tanaman dan kos sara hidup. Ketiga; mencadangkan kaedah alternatif taksiran zakat padi yang diusahakan secara komersial oleh usahawan padi khususnya di Kelantan.