Identification Of Antigens Recognized By The Monoclonal Antibody, Ibmr3 On Lymphocytes And Established Cell Lines - Aris, Farizan (2016)
Antibodi monoklon menunjukkan kegunaan yang tinggi dalam penyelidikan dan klinikal. Antibodi monoklon IBMR3 (IBMR3 MAb) telah menunjukkan keupayaan mengcam molekul yang mungkin berhubungkait dengan kompleks reseptor interleukin-4 (IL-4R). Selama ini, IL-4R sering dikaitkan dengan kanser. Tujuan penyelidikan ini adalah untuk mengesan pengekspresan antigen IBMR3 (IBMR3 Ag) pada sel mononuklear darah periferal (PBMC) dan panel titisan sel. Kaedah pewarnaan imuno menunjukkan IBMR3 MAb boleh mengcam antigen pada beberapa jenis sel termasuk sel epithelial, fibroblas, haematopoitik, kanser dan normal. Yang menariknya, IBMR3 Ag diekpres dengan signifikan dalam ruang sitoplasma tetapi tidak diekspres pada permukaan sel kecuali pada sel limfosit normal. Analisis pengekspresan IBMR3 Ag menunjukkan pengekspresannya adalah tinggi pada limfosit teraktif berbanding limfosit tidak teraktif tanpa mengambilkira jenis ejen mitogenik yang digunakan. Limfosit yang diaktifkan oleh CD3 MAb menunjukkan pengekspresan tertinggi (60.00 ± 1.94%) diikuti oleh limfosit yang diaktifkan oleh rangsangan PHA (41.23 ± 0.63%).