Lum Temengor Forest Complex: A Multi-Stakeholder Perspective - Abdullah, Azreen Rozainee (2016)
Kajian ini memberi tumpuan kepada pembangunan ekopelancongan di Hutan Belum Temengor Complex (BTFC) di utara Perak, berdasarkan perspektif lima pihak berkepentingan. Lima pihak berkepentingan yang dikenalpasti adalah masyarakat pribumi tempatan (orang asli), pelancong, pihak berkuasa kerajaan dan badan pengurusan, badan bukan kerajaan serta operator pelancongan dan perniagaan. Kaedah campuran, dengan menggunakan kedua-dua kaedah kuantitatif dan kualitatif, telah digunakan untuk mencapai objektif kajian. Untuk kaedah kualitatif, temu bual mendalam semi struktur digunakan untuk menemuduga komuniti orang asli, sementara temu bual individu penting dilakukan ke atas pegawai pihak berkuasa kerajaan dan badan pengurusan, pengurus badan bukan kerajaan serta operator pelancongan dan perniagaan. Bagi kaedah kuantitatif, borang soal selidik diberikan kepada pelancong dan kemudian dikutip. Konsep ekopelancongan dan teori pihak berkepentingan menjadi kerangka teori dan konseptual bagi kajian ini. Dapatan kajian menunjukkan bahawa aktiviti ekopelancongan hanya memberikan sedikit perhatian kepada impak terhadap alam sekitar terutamanya pembuangan sampah di merata-rata tempat dan pelepasan sisa kumbahan tidak terawat ke dalam tasik. Program ekopelancongan yang ditawarkan juga tidak mengintegrasikan sepenuhnya pendidikan kesedaran alam sekitar ke atas pelancong.