Effectiveness And Tolerability Of Pregabalin Usage Among Patients In King Fahad Hospital, Saudi Arabia: A Quasi Longitudinal Study - Khan, Tahir Mehmood (2015)
Satu kajian membujur kuasi eksperimen bukan rawak telah dijalankan untuk menilai keberkesanan serta keselamatan dan ketoleranan pengambilan 75mg pregabalin pos hemodialisis (pHD) sekali sehari secara lisan, bagi uremic pruritus (UP) yang resistan pada rawatan, di kalangan pesakit ESRD dalam pusat buah pinggang Aljaber, Hospital King Fahad, Alahsa Arab Saudi. Pengukuran untuk keterukan dan intensiti gatal dilakukan dengan menggunakan skala gatal-5D versi Bahasa Arab yang telah divalidasi (α = 0.847 p = 0.001, Kaiser- Meyer-Oklin value = 0.810). Pengukuran tahap selamat dan ketoleranan pada pregabalin telah dilakukan dengan menggunakan algoritma Naranjo. Model linear teritlak digunakan untuk mengukur kesan selang waktu pengambilan pregabalin. Selanjutnya, untuk menentukan perbezaan kesan pregabalin pada selang masa yang berbeza, persamaan anggaran teritlak digunakan. Akhirnya untuk pentaksiran hubungan unsur-unsur demografi dan tahap keterukan UP, simulasi Monte Carlo telah dipilih. A quasi, non-randomized longitudinal study was conducted to assess the effectiveness of 75mg pregabalin post hemodialysis (pHD) once daily orally in treatment-resistant uremic pruritus (UP), and the safety and tolerability among ESRD patients at Aljaber kidney center, King Fahad Hospital, Alahsa Saudi Arabia. Assessment for the severity and intensity of itching was done using the validated Arabic version of 5D- itching scale (α= 0.847, p=0.001, Kaiser- Meyer-Oklin value= 0.810). Safety and tolerability of pregabalin was done by using Naranjo’s algorithm. The effect of the pregabalin over the time was assessed using the generalized linear model. Furthermore, to pinpoint the differences in the effect of pregabalin at different time intervals, generalized estimated equations were used. Finally for the assessment of the association among demographics and UP severity, Monte Carlo simulations were preferred.