Islamic Compliance Quality Management System (Icqms): An Analysis From Islamic Epistemology, Tasawwur And Ontology Perspectives - Othman, Khatijah (2016)
Kajian ini merupakan satu percubaan untuk meneroka landasan baru dan perspektif aplikasi PSPKI yang meyakinkan berdasarkan epistemologi, tasawwur, dan ontologi Islam. Oleh itu, ianya memperkenalkan titik tolak yang bermakna dalam memupuk falsafah pemikiran dan perbincangan mengenai struktur PSPKI, rangka kerja, model dan pelaksanaannya. Objektif ini tercapai setelah menilai tiga elemen epistemologi, tasawwur dan ontologi sebagai satu keperluan utama untuk membina asas yang kukuh dalam pemahaman falsafah pelaksanaan PSPKI yang benar-benar berasaskan Syari‘ah. Ianya mengambil garis panduan Syari‘ah dan Maqasid al- Syari‘ah sebagai teras dalam membina pembangunan yang beracuan Islam, serta sumber-sumber asasnya; al-Qur’an, Sunnah, Ijma‘ and Qiyas sebagai sumber utamanya. Satu penilaian mendalam berkenaan asas-asas teoritikal kepada sistem pematuhan kualiti (SPK) daripada aspek pematuhan Syari‘ah dan aplikasi konvensional telah juga dijalankan untuk menilai dan membezakan bentuk aplikasi kedua-duanya. Kekaburan yang terdapat dalam pemakaian PSPKI MS 1900 telahpun dipaparkan bagi tujuan penambahbaikan.