The Political Risks Of Regional Integration: The Case Of Asean - Sulong, Rini Suryati (2015)

(untitled)
Penyelidikan ini bermula dengan fahaman bahawa persekitaran perniagaan antarabangsa kini bercirikan keterbukaan ekonomi nasional dan peningkatan interaksi di antara sistem ekonomi dan sosio-politik yang pelbagai. Bagi kebanyakan negara membangun usahasama sebegini telah diterjemahkan kepada peningkatan usaha penyatuan wilayah yang melibatkan kerjasama pelbagai negara dalam kawasan geografi yang sama. Di Asia Tenggara, kerajaan bagi negara-negara di wilayah ini telah menubuhkan Pertubuhan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) demi meningkatkan kerjasama ekonomi, sosial dan keselamatan bagi menggalakkan perpaduan dan keamanan di antara mereka. Walaupun banyak kajian telah dijalankan untuk membuktikan manfaat integrasi serantau, namun kurang penekanan telah diberikan bagi mengkaji kesannya ke atas keadaan risiko politik negara-negara terbabit. Maka disertasi ini telah mengambil pendekatan kualitatif untuk menganalisa perubahan yang berlaku ke atas faktor-faktor risiko politik di rantau ini yang disebabkan oleh integrasi ASEAN. This research began with the understanding that today’s international business environment is characterized by the growing openness of national economies and increased interaction among diverse economic and socio-political systems. For most countries this has translated into greater regional integration initiatives that involved the cooperation of diverse countries within a geographical proximity. In Southeast Asia, the governments of the ten countries that make up the region established the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) to push for greater economic, social, and security cooperation aimed at promoting peace and regional solidarity. Although much study has been done to prove the economic benefits of regional integration, lesser emphasis has been given on studying its effects on political risk conditions among them. Hence, this dissertation took a qualitative approach to analyze the changes that ASEAN integration has had on the factors of political risks that exist in the region.