Characterisation And Toxicity Studies Of Fusarium Isolates - Ismail, Nor Azliza (2016)
Spesies di dalam genus Fusarium merupakan kulat patogenik kepada pelbagai tumbuhan di seluruh dunia. Beberapa spesies mampu menghasilkan fumonisin B1 (FB1) sejenis mikotoksin yang berbahaya kepada manusia dan haiwan. Tujuan kajian ini adalah untuk mengenal pasti dan menciri spesies Fusarium yang berassosiasi dengan sembilan perumah di Malaysia, menentukan hubungan filogenetik di antara spesies, menentukan kebolehan spesies ini menghasilkan FB1 dan toksisiti ekstrak kasar kulat mengandungi FB1 terhadap anak pokok padi dan larva nyamuk Aedes. Di dalam kajian ini, 125 pencilan daripada sembilan perumah dikenalpasti sebagai F. verticillioides (12 pencilan), F. proliferatum (51 pencilan), F. fujikuroi (24 pencilan), F. andiyazi (enam pencilan) dan F. oxysporum (32 pencilan) menggunakan jujukan TEF-1α. Pohon filogenetik parsimoni maksimum mnggunakan jujukan TEF-1α dan β-tubulin memisahkan kelima-lima spesies kepada lima klad berbeza di mana pencilan daripada spesies yang sama dikelompokkan dalam klad yang sama.