Variants Of Array-Rewriting P Systems For Generating Picture Arrays - Pradeep , Isawasan (2015)
Bidang pengkomputeran membran dimulakan sekitar tahun 2000, berinspirasikan struktur dan fungsi sel-sel hidup. Model teori pengkomputeran membran ini dipanggil sistem P dan variannya dan penggunaan model ini dalam pelbagai masalah telah disiasat secara intensif sejak itu. Sistem P tatasusunan menghubungkan tatabahasa tatasusunan bahasa formal dengan sistem P. Dalam teori bahasa formal, salah satu kajian utama adalah terhadap keupayaan tatabahasa untuk menjana bahasa, yang disebut sebagai keupayaan generatif, yang bergantung kepada jenis-jenis peraturan yang digunakan. Kami menyiasat keupayaan generatif sistem P tatasusunan dengan memperkenalkan dalam peraturan sistem ciri-ciri benar, tatabahasa dengan penulisan semula selari dan kaedah mengumpul peraturan. Di sini dengan mengaitkan simbol benar dalam kaedah sistem P tatasusunan, kami memperkenalkan varian baru, yang dinamakan sebagai sistem P tatasusunan dengan ciri-ciri benar. Kami membuktikan bahawa jumlah membran yang digunakan dalam pembinaan itu dapat dikurangkan berbanding sistem P tatasusunan. Kami menggabungkan penulisan semula selari dalam sistem P rentetan di dalam sistem P tatasusuan, dengan itu memperkenalkan satu lagi varian baru dalam sistem P tatasusunan dan dinamakan sebagai sistem P tatasusunan selari.