Agrobacterium–Mediated Transformation Of Dendrobium Broga Giant Orchid With Chitinase Gene - Mohammad, Jasim Uddain (2016)
Dendrobium Broga Giant (Dendrobium Bobby Messina × Dendrobium superbiens) ialah orkid hibrid terbaru di Malaysia. Kajian ini telah menghasilkan protokol transformasi perantaraan-Agrobakterium menggunakan jasad seperti protokom (JSP) untuk menghasilkan orkid transgenik Dendrobium Broga Giant (DBG) dengan gen anti-kulat. Satu teknik mikropropagasi yang mudah dan kompeten telah dihasilkan untuk percambahan JSP dari DBG. Media Murashige dan Skoog (MS) dengan setengah kekuatana separa pepejal ditambah dengan 1.0 mg/L BAP dan 0.5 mg/ L NAA menghasilkan percambahan JSP tertinggi. Interaksi antara Agrobakterium dan JSP dinilai berdasarkan pergerakan bakteria dan keupayaan pelekatan. JSP yang separa luka memaparkan pergerakan Agrobacterium serta kapasiti pelekatan yang lebih tinggi berbanding dengan rawatan lain. JSP yang berjaya ditranformasi dinilai dengan menggunakan ejen pemilihan seperti geneticin (G-418), kanamycin dan neomycin untuk menentukan kepekatan perencatan minimum. Geneticin menunjukkan keberkesanan tertinggi dengan 50 mg/L membunuh sepenuhnya JSP yang tidak ditranformasi dan membenarkan kemandirian JSP yang berjaya ditransformasikan.