Hubungan Etnik Dan Kontestasi Politik Dalam Pemekaran Daerah : Kajian Kes Tentangan Elit Tempatan Di Pringsewu, Provinsi Lampung, Indonesia - M. Idris, Irsan (2015)
Penyelidikan ini mengkaji hubungan antara etnik dalam konteks pemekaran daerah. Penyelidikan ini mempunyai tiga tujuan iaitu (i) mengenalpasti pola hubungan etnik dan budaya politik elit berteraskan etnik dan agama di Pringsewu, Provinsi Lampung (ii) menganalisis tentangan dan akomodasi elit tempatan semasa bersaing (iii) mengkaji strategi dilaksanakan oleh elit semasa berkontestasi. Kajian ini menggunakan kaedah penyelidikan kualitatif dengan pendekatan etnografi. Kaedah pengumpulan data yang digunakan melalui temu bual mendalam dan pemerhatian ikut serta. Diantara dapatan kajian utama ialah (1) anak Lampung-Jawa yang memperlihatkan kerencaman sosial lebih diterima oleh masyarakat (2) anak Jawa sahaja dengan etno-agama ditolak. (3) anak Lampung-Lampung sahaja diterima tetapi tidak banyak. Analisis kajian ini menunjukkan bahawa kerencaman sosial merupakan sebuah solusi penting dalam menjaga hubungan baik kedua etnik. Hubungan antara etnik yang terbuka dan proaktif akan menjadikan negara idaman (nation of intent), sesuai dengan konsep dari Samsul AB (2007). This research examines ethnic relations in the context of regional redistricting in Lampung, Indonesia. This research aims to identify (i) the patterns of ethnic relations and elite political culture in Pringsewu, Lampung Province (ii) to analyze the resistance and local elite accommodation during political campaign and conflicts, (iii) to examine the strategies employed by the elites during political contestation. Adopting the ethnographic approach, this qualitative research utilizes in-depth interviews and participant observation. Among the findings are (1) candidates of Lampung-Java descent tend to be more accepted by the society (2) while those of Javanese descent are rejected (3) and finally the Lampung candidates are accepted. The analysis demonstrates that the mixed-ethnic composition is an important solution to maintain a good relations between both ethnic groups. The inter-ethnic harmonious relationship is fundamental to the dream state (nation of intent), a concept theorized by Samsul AB (2007).