Cu2ZnSnS4 (CZTS) Thin Film Grown By Electrochemical Deposition For Solar Cell - Mrzog, Elmoiz Marghni Mkawi (2015)
Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, sebatian kuatenari Cu2ZnSnS4 (CZTS) menjadi tarikan sebagai bahan baru yang tidak toksik dan berkos rendah, dengan sifatnya yang amat sesuai bagi aplikasi filem atau saput nipis fotovoltan (PV). Dalam tesis ini, satu kaedah pemprosesan larutan berkos- efektif dibangunkan bagi penyerap saput nipis CZTS melalui pemendapan elektrokimia prekursor Cu, Zn, dan Sn pada substrat molibdenum (Mo)-bersalut kaca kapur soda (soda-lime glass,SLG), diikuti dengan rawatan haba dalam atmosfera sulfur. Kesan daripada parameter elektrokimia yang pelbagai terhadap sifat dan pertumbuhan saput nipis CZTS juga dikaji . Keputusan menunjukkan bahawa sifat saput nipis. Pengaruh denyut gelombang segi tiga terhadap sifat saput nipis mampu meningkatkan struktur dan morfologi sifat sampel melalui peningkatan peluang bagi elemen yang berlainan bersentuhan. Cu2ZnSnS4 (CZTS) quaternary compounds have attracted much attention in the last few years as an abundant new low-cost and non-toxic material with desirable properties for thin film photovoltaic (PV) applications. In this thesis, a cost-effective solution processing method is developed for the fabrication of CZTS thin film absorbers by electrochemical deposition of Cu, Zn, and Sn precursors on molybdenum (Mo)-coated soda-lime glass (SLG) substrate, followed by a heat treatment in sulfur atmosphere. The effects of varying the electrochemical deposition parameters on the properties and growth of the CZTS thin films were investigated. The influence of the triangle wave pulse on the properties of the CZTS thin films improves the structural and morphological properties of samples by increasing the opportunities for different elements to come into contact.