Exploring Common Risks In The Management And Operations Of Translation Companies - Akbari, Mahmoud (2016)
Amalan pengurusan risiko telah menjadi bahagian yang penting dalam kebanyakan industri. Namun begitu, sehingga kini masih belum terdapat sebarang rekod diterbitkan tentang garis panduan atau piawaian yang menjelaskan risiko yang ketara dalam industri terjemahan dan kaedah yang sedia ada untuk menangani dan menyelesaikannya. Penyelidikan Penerokaan Berjujukan (Sequential Exploratory) ini bertujuan mengenal pasti risiko yang biasa ditemui dalam operasi harian syarikat terjemahan dan mengkategorikanya, mengkajit tahap kematangan syarikat terjemahan dari segi pengurusan risiko, dan mendedahkan sikap syarikat terjemahan terhadap penggunaan rangka kerja pengurusan risiko yang komprehensif dalam aktiviti mereka. Kajian ini mempunyai dua fasa penyelidikan, iaitu fasa kualitatif dan kuantitatif, dan setiap fasa menggabungkan satu kajian rintis. Sejumlah 400 buah projek dicerap di empat buah syarikat terjemahan dalam tempoh fasa kualitatif. Fasa ini menggunakan satu tinjauan sebagai instrumen yang telah dilengkapkan oleh 226 buah syarikat di seluruh dunia.