Komunikasi Politik Susilo Bambang Yudhoyono (Sby): Kajian Kes Kempen Pilihan Raya Presiden Republik Indonesia Tahun 2009 - Nasution, Belli (2016)
Dalam sebuah negara demokrasi, pilihan raya presiden merupakan aktiviti untuk membaca kemahuan politik masyarakat. Pilihan raya presiden juga merupakan prosedur pergantian kepimpinan negara yang paling baik berbanding cara-cara lainnya. Dalam sistem ini, pengagihan dan pergantian kekuasaan diatur dengan caracara yang sistematik sehingga mengurangkan wujudnya pertikaian, sama ada pertikaian secara vertikal mahupun pertikaian horizontal dalam masyarakat. Setelah reformasi politik di Indonesia tahun 1998, pilihan raya presiden merupakan suatu proses demokrasi baru yang dilakukan untuk memilih kepala negara dan pemerintahan di negara ini. Pilihan raya presiden 2004 menjadi tunjang kepada keberhasilan pilihan raya presiden langsung oleh rakyat Indonesia dan pilihan raya presiden 2009 merupakan pilihan raya presiden untuk membuktikan personaliti, kredibiliti, dan kepimpinan presiden Soesilo Bambang Yudhoyono (SBY), apakah masih dipercaya semula oleh rakyat Indonesia sebagai presiden untuk penggal ke dua setelah dilantik menjadi presiden republik Indonesia pada tahun 2004.