Kesan Hubungan Perdagangan Malaysia - Indonesia Era Konfrontasi, 1963-1970 - Abdullah, Noor Erma (2016)
Tesis ini mengkaji mengenai hubungan perdagangan Malaysia-Indonesia semasa era konfrontasi, 1963-1970. Konflik mulai timbul setelah penubuhan Malaysia disuarakan oleh Tunku Abdul Rahman, Perdana Menteri Malaysia pertama. Sukarno telah menolak penubuhan Malaysia sehingga mencetuskan konfrontasi bukan sahaja dalam aspek politik dan ketenteraan malahan ekonomi. Objektif kajian ini adalah melihat dan menghuraikan hubungan perdagangan semasa konfrontasi dari aspek ekonomi sama ada rancak berlangsung, terhenti ataupun berkesinambungan. Selain itu, kajian juga bertujuan melihat pola konfrontasi ekonomi sama ada menyerupai pola politik dan ketenteraan ataupun mempunyai polanya yang tersendiri. Akhir sekali tesis ini akan menganalisis kesan konfrontasi yang dialami oleh kedua-dua buah negara. Selain itu, tesis ini cuba menguji sejauh manakah surat perintah sekatan perdagangan Komando Tertinggi Operasi Ekonomi (KOTOE) yang dikeluarkan oleh Sukarno terhadap Malaysia dipatuhi dan bagaimana hubungan perdagangan antara kedua-dua buah negara?