Zot-Binary: A New Number System And Its Application On Number Theory Based Public-Key Cryptography - Jahani, Shahram (2016)
Kriptosistem Kunci Awam telah digunakan secara meluas dalam protokol seperti pengurusan kekunci, pengesahan, penyulitan kekunci, dan lain-lain. Teori Nombor yang berasaskan Kriptosistem Kunci Awam adalah salah satu cabang utama dalam sistem Kriptografi Kunci Awam. Dua operasi utama dalam Teori Nombor berasaskan Kriptografi Kunci Awam adalah pendaraban dan nombor besar. Antara contoh kriptosistem yang terkenal yang mendapat manfaat daripada operasi ini ialah enkripsi dan dekripsi RSA, tandatangan digital EIGamal, dan pertukaran kunci Diffie-Hellman. Prestasi kriptografi primitif ini sangat bergantung pada kecekapan kedua-dua operasi tersebut. Adalah menjadi sesuatu kebiasaan untuk melakukan penambahbaikan terhadap kecekapan pendaraban dan pengeksponen melalui penggunaan kaedah pengekodan semula atau penggunaan sistem nombor bagi mengurangkan ukuran berat Hamming. ZOT adalah kaedah pengekodan semula yang terkini bagi mengurangkan ukuran berat Hamming. Tetapi, oleh kerana ZOT bukan berasaskan sistem kedudukan nombor, maka kos perlaksanaannya adalah tinggi.