Synthesis And Characterisation Of Silver Nanoparticles Derived From Pleurotus Sajor Caju And Its Biological Activity On Candida Albicans - Musa, Siti Fadhilah (2016)
Nanopartikel perak (NP) telah dikaji secara meluas kerana keupayaannya sebagai anti-kulat dan anti-bakteria. Kaedah hijau untuk menghasilkan NP telah digunakan secara intensif kerana proses penghasilannya yang mesra persekitaran serta tidak menggunakan agen penurun yang toksik.