Effect Of Cognitive Behavioral Therapy (CBT) Anger Management Module On Anger Expressions Among Adolescents - Lee, Shu Chin (2016)
Kemarahan ialah emosi semula jadi yang biasa dialami oleh semua orang pada sesuatu masa. Ia paling kerap dibincangkan namun merupakan emosi yang paling kurang dikaji berbanding dengan kelangsangan dalam kalangan remaja. Emosi marah ini melibatkan kombinasi komponen-komponen kognitif, fisiologi, tingkah laku dan sosial. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji kesan Modul Pengurusan Kemarahan Terapi Kognitif Tingkah Laku (CBT) terhadap ekspresi kemarahan dalam kalangan remaja di sekolah. Modul yang digunakan dalam kajian ini mempunyai tahap kebolehpercayaan yang tinggi dengan nilai alpha Cronbach,  = 0.883 daripada satu kajian rintis yang dijalankan di Pulau Pinang. Sampel untuk kajian ini melibatkan 43 orang remaja dari empat buah sekolah menengah di Pulau Pinang, berumur di antara 15 hingga 16 tahun dan dikenal pasti memperoleh nilai skor-T yang tinggi, iaitu 60 dan ke atas dalam Reactive Anger (RA), Instrumental Anger (IA) atau Total Anger (TA) melalui persampelan bertujuan daripada instrumen Adolescent Anger Rating Scale (AARS).