Analisis Seramik Dagangan Di Sabah Dan Sumbangannya Terhadap Data Perdagangan Maritim Awal Di Asia Tenggara (Abad Ke-10 Hingga Abad Ke-20 Masihi) - Azman, Nurulnatasha (2016)
Bukti perdagangan awal seramik di Borneo adalah seawal Dinasti Tang (abad ke-7 Masihi) dengan jumpaan seramik di Santubong, Sarawak. Namun demikian, jumpaan seramik di Sabah yang terletak di Utara Borneo adalah seawal zaman Dinasti Sung (abad ke-10 Masihi). Oleh yang demikian, hasil kajian ini akan cuba menjawab isu tentang kemasukan seramik terawal di Sabah, taburannya, penempatan awal, teknologi seramik dan kronologi perdagangan seramik.