Conference Interpreting In Malaysia: A Study On Users, Interpreters, And Clients’ Quality Expectations - Amini, Mansour (2016)
Interpretasi persidangan perlu dikaji dengan teliti untuk menghasilkan kualiti yang optimum dalam konteks Malaysia. Jangkaan pengguna, jurubahasa, dan pelanggan dikaji menggunakan kaedah tinjauan soal selidik yang diadaptasikan dari kajian oleh Zwischenberger & Pöchhacker (2010), Bühler (1986), dan Moser (1995) dalam tesis ini. Matlamat kajian ini adalah menghasilkan profil pengguna, jurubahasa, dan pelanggan; mengenal pasti jangkaan berkenaan kualiti interpretasi dan sama ada terdapat perbezaan yang ketara antara jangkaan berdasarkan jantina, jenis persidangan, umur, pengalaman, bahasa pertama, dan tahap pendidikan; mengenal pasti masalah utama yang dihadapi jurubahasa persidangan, dan mengemukakan cadangan untuk meningkatkan kualiti. Selaras dengan teori Terjemahan yang menekankan fungsi dan tujuan (Scopos), teras kajian ini adalah daripada data pengguna. Analisis kuantitatif dan kualitatif terhadap soal selidik daripada 256 pengguna, 42 pelanggan, dan 11 jurubahasa menunjukkan setiap kumpulan mempunyai jangkaan yang berbeza, dan jangkaan individu daripada kumpulan yang sama berkemungkinan berlainan. Jurubahasa meletakkan kriteria linguistik sebagai yang terpenting.