Docking And Molecular Dynamics Simulation Studies Of Insulin-Β-Cyclodextrin Interactions - Muhammad, Erma Fatiha (2016)
Interaksi protein-ligan memainkan peranan penting dalam menyediakan produk farmaseutikal yang baharu. Kajian ini merupakan usaha untuk memahami struktur dan dinamik kompleks insulin-siklodekstrin sebagai formula insulin oral yang baharu. Pendokkan dan simulasi dinamik molekul telah dijalankan untuk mengkaji interaksi antara monomer insulin dan dimer insulin terhadap β-siklodekstrins (β-CDs). Kajian pendokkan molekul berganda telah dijalankan menggunakan program Autodock v4.2 untuk menentukan bilangan β-CD yang boleh terikat pada tapak ikatan insulin selain menentukan konformasi insulin-β-CD yang paling stabil. Pendokkan molekul dengan 100 struktur rawak menggunakan konformasi awal nisbah monomer insulin kepada β-CD dan dimer insulin-β-CD 1:1 telah dijalankan dan daripada struktur pendokkan terakhir, β-CD telah ditambah dan proses diulangi sehingga peningkatan tenaga didapati. Keputusan pendokkan molekul menunjukkan maksimum empat molekul β-CD boleh terikat kepada struktur insulin dan nisbah insulin kepada β-CD 1:3 menghasilkan tenaga bebas pengikatan terendah. Selain pembentukan ikatan hidrogen, keputusan pendokkan menunjukkan bahawa interaksi hidrofobik memainkan peranan penting dalam menentukan kestabilan kompleks insulin-β-CD.