Islam Dalam Adat Dan Budaya Masyarakat Aceh: Kajian Terhadap Usaha-Usaha Pertubuhan Muhammadiyah - Abdullah, M. Jakfar (2016)
Aceh merupakan sebuah kerajaan Islam yang telah lama wujud di Alam Melayu. Namun demikian, terdapat banyak budaya Aceh yang tidak sesuai dengan asas akidah Islam dan menyimpang darinya.