In Vitro Antibacterial And Wound Healing Properties Of A Standardized Polyphenols-Rich Fraction Of Dicranopteris Linearis (BURM.) Underwood - Ponnusamy, Yasodha (2016)
Dicranopteris linearis (Burm.) Underwood merupakan sejenis paku-pakis menjalar tanah yang digunakan secara tradisional untuk merawat pelbagai penyakit kulit seperti bisul, ulser dan luka luaran. Sehingga kini, tiada kajian saintifik yang dijalankan secara sistematik untuk menilai kegunaan etnofarmakologikal D. linearis untuk mempercepatkan penyembuhan luka.Dalam kajian ini, ekstrak MeOH daripada D. linearis telah diperkaya dengan sebatian bioaktif dengan menggunakan kaedah berpandukan bioaktiviti. Salah satu fraksi ekstrak (F5) yang diperoleh telah didapati memiliki aktiviti antioksidan dan aktiviti antibakteria yang signifikan terhadap S. aureus dan P. aeruginosa. Analisis telah dilanjutkan untuk mengenal pasti kompoun dalam fraksi aktif ini. Pemencilan sebatian telah dijalankan dengan menggunakan gabungan teknik kromatokrafi.gel silica fasa terbalik dan normal.