Preparation, Characterization And Applications Of Multi-Functional Iron Oxides-Impregnated Activated Carbon Materials - Shah, Irfan (2016)
Kajian ini telah dijalankan untuk mengkaji penyediaan, pencirian dan aplikasi berbeza karbon teraktif terubahsuai ferum oksida (FeACs). Permukaan karbon teraktif (AC) pada awalnya telah dioksidakan dengan menggunakan kalium permanganat (KMnO4) diikuti impregnasi ferum dengan ferum sulfat (FeSO4.7H2O) sebagai prekursor ferum dengan nisbah molar agen pengoksidaan kepada ferum berbeza untuk mengkaji kesan impregnasi ferum terhadap ciri fizikokimia bahan karbon baru yang disediakan. Pelbagai teknik pencirian seperti analisis luas permukaan, SEM, EDX, TEM, HRTEM, SAED, XRD, FTIR, CHN, TCC, TG/DTA, XPS, VSM, TPR / TPD dan pHpzc telah dijalankan. Permukaan impregnasi AC merubah dengan banyak luas permukaan disamping keliangan bahan yang baharu disediakan. Peningkatan luas permukaan sehingga 1640 m2/g didapati untuk AC yang terubahsuai, dengan nisbah molar 0.1 KMnO4 : 0.1 FeSO4.7H2O (B), adalah lebih tinggi daripada AC mentah (1094 m2/g).