The Influence Of Institutional Factors And Integration Towards Students’ Intellectual Developments: A Case Study Of Three Cambodian Public Universities - Rany, Sam (2016)
Kajian ini mengkaji pengaruh faktor institusi (sukatan pelajaran kurikulum, pengajaran guru, penilaian dan peperiksaan, kemudahan dan khidmat sokongan pelajar) dan integrasi institusi iaitu akademik (keprihatinan fakulti terhadap pembangunan pelajar serta komitmen dan matlamat institusi) dan sosial (interaksi fakulti - pelajar serta interaksi kumpulan rakan sebaya) terhadap pembangunan intelektual dan prestasi akademik pelajar di universiti-universiti awam terpilih di Kemboja. Kajian kuantitatif ini menggunakan rekabentuk tinjauan secara keratan rentas. Satu soal selidik lapor-sendiri telah diedarkan melibatkan 381 orang pelajar tahun ketiga yang dipilih sama rata dari tiga universiti awam Kemboja menggunakan kaedah persampelan rawak berlapis. Kaedah pemodelan struktur persamaan kuasa dua terkecil separa (PLS- SEM) telah digunakan untuk menganalisis data tersebut. Keputusan statistik menunjukkan bahawa lima pemboleh ubah bebas daripada faktor- faktor institusi telah menerangkan anggaran 22% daripada varians adalah di dalam pemboleh ubah bersandar (R2 = 0. 224).