Pembangunan Dan Keberkesanan Modul Perancahan Berstruktur Dalam Pembelajaran Berasaskan Projek Terhadap Pengetahuan Dan Kemahiran Bagi Projek Mesin Larik Pelajar Politeknik - Rubani, Siti Nur Kamariah (2016)
Tujuan kajian adalah untuk membangun dan menilai keberkesanan modul perancahan berstruktur dalam pembelajaran berasaskan projek terhadap pengetahuan pengendalian mesin larik, kemahiran teknikal, kemahiran menyelesaikan masalah dan kemahiran mengorganisasi kerja bagi projek mesin larik pelajar politeknik. Reka bentuk kajian adalah gabungan kaedah kualitatif dan kaedah kuantitatif. Kaedah kualitatif digunakan untuk pembangunan modul perancahan berstruktur dalam pembelajaran berasaskan projek manakala kaedah kuantitatif digunakan untuk menilai keberkesanan modul perancahan berstruktur dalam pembelajaran berasaskan projek. Proses pembangunan modul perancahan berstruktur dalam pembelajaran berasaskan projek adalah menggunakan model ADDIE. Pembangunan modul perancahan berstruktur dalam pembelajaran berasaskan projek adalah berdasarkan kepada perancahan berstruktur oleh Vygotsky (1978) dan kaedah pembelajaran berasaskan projek oleh Buck Institute for Education (2013). The purpose of this study is to develop and evaluate the effectiveness of structured scaffolding in project based learning module towards knowledge of handling lathe machine, technical skills, problem solving skill and organizing work skill for polytechnic students’ lathe machine project. The design of the study is a combination of qualitative and quantitative method. Qualitative method is used for the development of structured scaffolding in this project based learning module. Meanwhile, quantitative method is used to evaluate the effectiveness of structured scaffolding in project based learning module. The process of developing structured scaffolding of this particular project based learning module is by using ADDIE model. The development of structured scaffolding in project based learning module is constructed consistent with structured scaffolding by Vygotsky (1978). Whereas project based learning method is by Buck Institute for Education (2013).