Investigation On The Properties Of Thermoplastic Elastomers (Tpes) Based On Blends Of Recycle Polyethylene (Rpe) I Ethylene-Propylene-Diene Terpol Ymer (Epdm) - Woon, Hon Wei (2005)

(untitled)
Polietilena kitar semula (rPE) telah diadun dengan etilena propilena diena terpolimer (EPOM) untuk menghasilkan elastomer termoplastik. Oi dalam siri pertama, adunan dengan menggunakan polietilena baru (rPE) juga turut disediakan. Semua adunan disediakan dengan menggunakan Haake Rheomix pad a suhu 180 DC dan kelajuan 50 putaran per minit. Kajian selanjutnya berkenaan kesan penggantian separa vPE oleh rPE di dalamadunan vPE/rPElEPOM pada nisbah adunan tetap 70:30 daripada adunan plastik (vPE + rPE) dan EPOM telah dijalankan. Selain itu, kesan terhadap pemvulkanan dinamik (sulfur) dan pembebanan pengisi (hitam karbon, silika dan kalsium karbonat) ke atas adunan vPE/rPElEPOM (40/30/30) telah dijalankan secara berasingan. Keputusan menunjukkan bahawa pada kandungan EPOM yang sarna, adunan rPE/EPOM mempunyai kekuatan tensil, modulus Young, kestabilan tork "dan kestabilan terma yang tinggi tetapi pemanjangan pad a takat putus yang rendah berbanding adunan vPE/EPOM. Recycle polyethylene (rPE) was used to prepare thermoplastic elastomer (TPE) by incorporating it with ethylene propylene diene terpolymer (EPDM). A similar series of blends were also formulated by using virgin polyethylene (vPE). All the blends were prepared by using a Haake Rheomix at 180°C and 50 rpm Further studies were done on the effect of partial replacement of vPE with rPE in vPE/rPEJEPDM blends at a fixed 70:30 blend ratio of plastics (vPE + rPE) and EPDM. Besides, the effect of dynamic vulcanization (sl!lfur) and fillers loading (carbon black, silica and calcium carbonate) were performed separately based on vPEJrPEJEPDM (40/30/30) blends. The results indicated that at a similar EPDM content, rPEJEPDM blends have higher tensile strength, Young's modulus, stabilization torque and thermal stability but lower elongation at break than vPEJEPDM blends.