Chlorophyll A Concentration Of Fresh Water Phytoplankton Analysed By Algorithmic Based Spectroscopy - Johan, Fairooz (2016)
Fitoplankton ialah tumbuhan microskopik sel tunggal yang memainkan peranan penting di dalam ekosistem sebagai pengeluar primari utama melalui aktiviti fotosintesis. Objektif utama kajian ini ialah untuk mengkaji pencirian melalui hubungan pantulan dan kepekatan klorofil a fitoplankton di dalam air tawar. Melalui, kajian ini, pantulan fitoplankton diambil dengan menggunakan spektroradiometer untuk melihat hubungan antara pantulan dan panjang gelombang fitoplankton di dalam air tawar. Satu lokasi tasik dalam Universiti Sains Malaysia yang dikenali sebagai Tasik Harapan dipilih untuk kajian ini. Sebanyak 20 liter sampel air diambil dan ditapis dengan menggunakan jaring fitoplankton. Sampel air yang diambil dianalisis di dalam makmal untuk menentukan pantulan dan kandungan kepekatan klorofil-a fitoplankton. Dua jenis spektrometer digunakan di dalam kajian ini pertama, spektroradiometer digunakan untuk mengukur pantulan fitoplankton dan kedua, spektrofotometer digunakan untuk mengukur kepekatan klorofi a. Sampel air yang diambil dikultur terlebih dahulu dengan memasukkan dalam medium yang dikenali sebagai Bold's Basal sebelum nilai pantulan diambil agar pengukuran pantulan tepat ke atas fitoplankton.