Hippocampus Segmentation Using Locally Integrated Prior-Based Level Set Guided By Assembled And Weighted Coherent Point Drift Registration - Achuthan, Anusha (2016)

(untitled)
Segmentasi hipokampus daripada struktur-struktur subkortikal otak bersebelahan merupakan satu tugas yang sangat mencabar, terutamanya akibat sempadan pemisahan struktur-struktur ini adalah lemah atau kurang jelas, seterusnya menyebabkan pendekatan berasaskan sempadan tidak berkesan untuk segmentasi hipokampus yang betul. Disamping itu, kedudukan hipokampus yang hampir dengan amygdala menyukarkan lagi isu segmentasi. Walau bagaimanapun, trend terkini telah beralih dari bergantung semata-mata kepada ciri-ciri imej kepada penggunaan model-model terdahulu dalam segmentasi. Secara amnya, model-model terdahulu dibina menggunakan segmentasi berasaskan atlas. Walau bagaimanapun, pendekatan ini sangat data intensif kerana ia menggunakan kaedah berasaskan volumetri untuk pembinaan model terdahulu. Oleh yang demikian, tesis ini mencadangkan satu pendekatan pembinaan model terdahulu yang bukan sahaja mampu mewakilkan maklumat bentuk dan lokasi ruang secara berkesan, malah mempunyai keperluan data intensif yang lebih rendah berbanding pendekatan berasaskan atlas. Secara terperinci, satu kaedah pendaftaran set titik yang novel dicadangkan dan disahkan bagi pembinaan model terdahulu.