Algoritma Subbahagian Dalam Cagd - Wan Ramli, Wan Khairiyah Hulaini (2009)
CAGD adalah singkatan untuk "Computer Aided Geometric Design" atau di dalam Bahasa Melayu ialah Rekabentuk Geometri Bantuan Komputer iaitu RGBK. Membina dan mengawal lengkung menjadi keutamaan di dalam rekabentuk berbantukan komputero Teknik pe~anaan lengkung dan permukaan menggunakan polinomial Bernstein dalam CAGD ini mula diperkenalkan oleh Paul de Casteljau dan Pierre Benero Projek ini membincangkan dua algoritma subbahagian yang digunakan dalam proses untuk menghasilkan lengkung dan permukaan iaitu algoritma de Casteljau dan algoritma Chaikin. Algoritma de Casteljau menghasilkan lengkung dengan carn menginterpolasi titik kawalan pertama dan titik kawalan terakhir manakala algoritma Chaikin menjana lengkung dengan cara memotong setiap penjuru poligon kawalan asalo Lengkung dan permukaan Bezier kini digunakan secara meluas sebagai asas matematik dalam sistem CAD dan menjadi alat utama dalam perkembangan kaedah-kaedah bam untuk keperluan lengkung dan permukaan dalam CAD, CAGD is the abbreviation for the Computer Aided Geometric Design or in Malay Language, it is called "Rekabentuk Geometri Bantuan Komputer" or RGBKo Generating and controlling curves are important in computer aided designo The techniques for generating the curves and surfaces in CAGD were developed by Paul de Casteljau and Pierre Beziero This project will discuss about 2 subdivision algorithms used in the process of generating curves and surfaces, that are de Casteljau algorithm and Chaikin algorithm.o De Casteljau algorithm generates curves by interpolating the fIrst control point and last control point Chaikin algorithm generates curves by cutting every comer of original control polygono The Bezier curves and surfaces nowadays are established as the mathematical basis of many CAD systems and have fonned a major tool for the development of new methods for curves and surfaces descriptions