Enhancing Secondary Students’ Geometric Thinking And Teachers’ Tpack Through Lesson Study Incorporating Phase-Based Instruction Using GSP - Adulyasas, Lilla (2016)

(untitled)
Geometri telah terbukti sebagai salah satu topik matematik yang sukar bagi pelajar di kebanyakan negara. Hal ini menunjukkan bahawa pengajaran dan pembelajaran geometri di Thailand adalah kurang berkesan kerana pelajar yang berkesan adalah hasil daripada pendekatan pengajaran yang berkesan dan penggunaan bahan bantu mengajar yang sesuai. Kajian ini bertujuan menentukan sejauh manakah penggunaan “Lesson Study” dan pengajaran berasaskan fasa (LSPBI) menggunakan GSP meningkatkan tahap pemikiran geometri pelajar sekolah menengah serta mengkaji perubahan dalam pengetahuan teknologi, konten dan pedagogi menggunakan GSP (GSP-TPACK) guru sebelum, semasa dan selepas LSPBI menggunakan GSP. Pendekatan kuantitatif menggunakan reka bentuk kajian kuasi-eksperimen telah digunakan untuk menjawab persoalan kajian mengenai tahap pemikiran geometri pelajar manakala pendekatan kualitatif telah digunakan untuk menjawab persoalan kajian mengenai GSP-TPACK guru. Dalam kajian ini, lima orang guru dan tiga kumpulan pelajar pelbagai keupayaan di sebuah sekolah bandar di wilayah Yala, Thailand telah dipilih sebagai peserta kajian.