A Resolution Based Automated Theorem Proving System Using Concurrent Processing Approach - Natarajan, Surash (1994)
Semenjak pembangunan sistem pembuktian teorem automatik berdasarkan resolusi yang pertama di pertengahan 1960an, terdapat penyelidikan yang berterusan di dalam bidang ini untuk mempertingkatkan proses penyelesaian masalah di dalam sistemsistem pembuktian teorem. Penyelidikan pada masa kini di dalam bidang ini adalah tertumpu kepada penggunaan kaedah-kaedah pengideksan pangkalan data dan pemprosesan selari untuk mempertingkatkan kecekapan sistem-sistem tersebut. Apa yang dimaksudkan tentang kecekapan sistem adalah tertumpu kepada kelajuan pedaksanaan sistem di dalam pembuktian teorem oleh suatu sistem pembuktian teorem automatik. Ever since the first resolution based automated theorem proving system was developed on a computer in the mid 1960s, there has been constant research in this area on enhancing the problem solving process of the theorem provers. The recent trend in this area is towards exploiting database indexing and parallel processing in increasing the efficiency of these systems, in particular the execution speed of the theorem prover in proving a theorem.