Diversity And Characterization Of Polyhydroxyalkanoate Synthase (Phac) In Seawater And Mangrove Metagenomes - Foong , Choon Pin (2016)

(untitled)
Komuniti mikrob bagi dua tanah paya bakau Pulau Pinang (Batu Maung dan Balik Pulau) yang dipengaruhi oleh aktiviti antropogenik telah dikaji dengan menggunakan pendekatan penjujukan metagenomik “shotgun” tanpa-kultur. Dua set data metagenomik (~250 GB) dihasilkan melalui platfom “Next-generation Sequencing (NGS)” Illumina HiSeq dan disimpan dalam pelayan awam “Metagenomic-Rapid Annotations using Subsystems Technology (MG-RAST)”. Analisis taksonomi mikrob menunjukkan bahawa kedua-dua tanah paya bakau Pulau Pinang didominasi oleh Bakteria (97 %), Proteobakteria (43 %) dan Deltaproteobakteria (15 %) pada peringkat domain,. filum dan kelas masing-masing. Pada peringkat genus, kebanyakan bakteria anaerobik diperhatikan terdiri daripada Deltaproteobakteria. Sebahagian besar daripada jujukan adalah milik spesis mikrob (70 %) dan filum (32 %) yang belum dikenalpasti atau belum dikultur.