Prevalens Dan Etiologi Obesiti Di Kalangan Kanak-Kanak Cina Di Kota Bharu,Kelantan - Soo , Kah Leng (2000)

(untitled)
Peningkatan prevalens obesiti kanak-kanak telah banyak mendorong kajian mengenai etiologinya. Tujuan kajian ini ialah untuk menentukan prevalens kelebihan berat badan dan obesiti kanak-kanak di kawasan bandar, serta mengkaji perkaitan di antara faktorfal1: or persekitaran dan taraf pemakanan mereka. Responden kajian ini terdiri daripada 278 orang kanak-kanak kaum eina (144 kanak-kanak lelaki dan 134 kanak-kanak perempuan) yang berumur di antara 10 hingga, 12 tahun. Mereka dipilih dari sebuah sekolah rendah di bandar Kota Bharu, Kelantan. Kelebihan berat badan kanak-kanak didefinisikan sebagai Indeks Jisim Badan (UB) bersamaan atau inelebihi 85 persentil mengikut umur dan jantina. The growing prevalence of childhood obesity has provided increased impetus for the study of its etiology. The purpose of this study is to determine the prevalence of overweight and obesity of children in an urban area, and mapping the association between environmental factors and nutritional status in children. The respondents of this study comprised of 278 Chinese children (144 boys and 134 girls) aged between 10 and 12 years old. They were selected from a primary school in the city of Kota Bharu, Kelantan. Overweight in children was defined as Body Mass Index (HMI) equal to or greater than the 85th percentile for age and sex.