Sejarah Dan Keragamannya Di Pulau Pinang. - Mohamed, Noriah (2003)
Dari segi bahasa, sebagaimana aspek-aspek sosial lain, tidak banyak yang diketahui mengenai Pulau Pinang pada masa silam. Boleh dikatakan agak kurang catatan tentang bahasa di pulau ini secara khusus dan mendalam, sama ada sebelum kedatangan British atau sekarang ini. Setakat ini hanya terdapat tiga huraian ragam2 atau dialek Melayu Pulau Pinang3 sementara huraian lain tentang dialek ini dimasukkan dalam huraian dialek Kedah4. Kebanyakan kajian tentang dialek Melayu Pulau Pinang atau Kedah ini merupakan huraian (sinkronik) linguistik tulen, yakni huraian berbentuk kajian kata atau leksikal; fonetik dan fonologi atau sebutan; morfologi atau pembentukan kata;dan sintaksis atau pembentukan ayat. Huraian sosial (termasuk sejarah, fungsi, penutur, pola penggunaan, dan sebagainya) tentang dialek ini boleh dikatakan tiadu dan jika ada pun bertaburan di sana sini dan memerlukan usaha yang lebih untuk mengumpulkannya.Dengan demikian kertas kerja ini akan mencuba meninjau dan meneliti senario.