Determination Of Persistent Organic Pollutants In Some Edible Oils - Jaafar, Siti Nurdiana (2007)

(untitled)
Tahap kepekatan bagi 20 pestisid organoklorin (OCP), 8 pestisid organofosforus (OPP) dan 16 polinuklear aromatik hidrokarbon (PAH) telah dikaji dalam 8 sam pel minyak masak. Kaedah analisis telah dibangunkan dan disahkan untuk menentukan kepekatan pencemar-pencemar ini dalam minyak masak terse but. Sampel minyak tersebut pad a mulanya diekstrak dengan menggunakan pelarut acetonitril, diikuti dengan kromatografi turus menggunakan florisil untuk memisahkan OCP dan OPP dari baki minyak; dan kromatografi turus silica gel untuk mengasingkan PAH dari matrik sampeJ. Analit-analit sasaran kemudiannya dianalisis dengan menggunakan GC dengan turus kapilari yang dilengkapi dengan pengesan pengionan nyalaan (FlO) bagi OPP dan PAH; dan pengesan penangkapan elektron (ECO) bagi penentuan OCP. Eksperimen pemakuan perolehan semula menunjukkan keputusan perolehan semula yang baik bagi semua sebatian OCP, OPP dan PAH pada tiga tahap kepekatan yang berlainan (1, 5 dan 10 1g/g bagi OPP dan PAH dan 5, 20 dan 40 ng/g bagi OCP). The concentration levels of 20 organochlorine pesticides (OCP), 8 organophosphorus pesticides (OPP) and 16 polynuclear aromatic hydrocarbons (PAH) had been investigated in 8 edible oil samples. Analytical methods were developed and validated to determine the concentrations of these pollutants in edible oils. The oil sample was first extracted using acetonitrile, followed by florisil column chromatography to separate OCPs and OPPs from residual oil; and silica gel column chromatography to isolate PAHs from sample matrices. Target analytes were analysed using GC capillary column equipped with flame ionization detector (FlO) for OPPs and PAHs; and electron capture detector (ECO) for OCPs determination. Spiked recovery experiments showed good recoveries of all OCPs, OPPs and PAHs compounds at three different concentration levels (1, 5 and 10 I1g/g for OPP and PAH; and 5, 20 and 40 ng/g for OCP) respectively.